Újdonságok 2017-es évben- adó, családi pótlék gyes!

A Finanzamt 2017 második felétől bevezette bizonyos esetekben a kérvénymentes adó-visszatérítést, ami azt jelenti, hogy ha valaki nem adja le az adó-visszatérítéshez szükséges nyomtatványokat és online sem intézi a kérelem leadását, akkor a következő feltételek megléte esetén automatikusan dolgozzák fel az adó-visszatérítését:

  • az adóévet követő év június végéig nem ad le adóbevallást
  • az adóaktából az derül ki, hogy csak jövedelemadó-kötelezett bevétellel rendelkezett az adózó
  • az automatikus feldolgozás jóváírást eredményez az adózónak
  • az adóaktából nem derül ki, hogy adókedvezményeket tud az adózó igénybe venni

Ha a fenti feltételek adottak, úgy az év második felében értesítést küld az adóhivatal arról, hogy kérelemmentes adó-visszatérítés történik és kérik az adatok egyeztetését, bankadatok pontosítását. Amennyiben az adózó nem reagál a levélre, a Finanzamt a rendelkezésre álló adatok alapján elszámolja a jóváírást és kiutalja az adózó által korábban megadott számlaszámra.

Mik a hátrányai a “kérvénymentes adó-visszatérítésnek”?

• nem érvényesítik az esetleges adókedvezményeket
• sokan abba a hibába eshetnek, hogy azt hiszik csak ennyi jár vissza és nem adnak le adóvisszatérítést az adott évre

Mit lehet tenni ha megtörtént az automatikus feldolgozás, de szeretnénk adókedvezményeket érvényesíteni?

• ebben az esetben 5 éven belül lehet leadni egy új adóvisszatérítési kérelmet, amely “felülírja” az automatikus bevallást, így a korábban elszámolt jóváíráson felül további adóvisszatérítést kaphat az adózó

Változások a családi pótlékban

Családi pótlék külön élő, elvált szülők esetében:

Fontos változás 2017 évben, hogy a korábbi joggyakorlattal ellentétben az az Ausztriában dolgozó szülő, aki nem él gyermekével közös háztartásban a fizetett tartásdíj mértékétől függetlenül nem jogosult a családi pótlékra.
2017-től csak a gyermekkel egy háztartásban élő szülő jogosult az osztrák családi pótlékra akkor is ha ő maga nem, csak a másik szülő dolgozik Ausztriában

Pl. : ha az apa dolgozik Ausztriában és mondjuk 250 €-t (kb. 78.000 Ft) fizet egy gyermek után aki nem vele él, hanem az édesanyával akkor is az anya lesz jogosult a családi pótlékra az apa jogviszonya alapján.
(korábban ha az apa az osztrák családi pótléknál magasabb összeget fizetett, akkor jogosult volt a családi pótlékra, ha kevesebbet fizetett akkor szintén a gyermek édesanyja kapta meg az ellátást)

Fontos változás: nő a családi pótlék összege

2018 január 1.-től ismét nő a családi pótlék összege 1,9 %-kal

Ez azt jelenti, hogy pl. a gyermek 3 éves koráig 114 € + 58,40 €, míg egy 19 éves kortól 165,10 € + 58,40 € lesz a családi ellátás összege.