Növekvő munkanélküliség Ausztriában – hogyan érinti a magyar munkavállalókat?

A „szomszédban sincs kolbászból a kerítés”! Ezt a szólást most már nyugati szomszédainkra is egyre gyakrabban alkalmazhatjuk..
A leépítési hullám – különösen a kereskedelmi és egészségügyi
szférában – az Ausztriában dolgozó magyarokat is érinti.

Csúcsokat döntött idén november hónapban a munkanélküliségi ráta az osztrákoknál.
Nyugati szomszédunknál az átlagos (EUROSTAT által nyilvántartott 5,7%) érték most
8, 7%-os mutatójával kiugrónak mondható. 10%-al magasabb az előző év azonos időszakával összehasonlítva.

Jelenleg, – a durván 71.000 beiskolázás alatt lévő munkaképes személyekkel együtt-
több mit 400.000 munkanélküli van regsiztrálva az AMS-nél (Osztrák Munkaügyi Hivatalnál) ami az elmúlt 5 év rekordjának számít.
A leginkább érintett területek a kereskedelem, az egészségügy, illetve a szociális jellegű munkakörök. Rudolf Hundstorfer osztrák szociális miniszter szerint a megnövekedett munkanélküliség csak átmeneti állapot, amely az év végi időszakra jellemző. Az elmúlt évek folyamatosan növekvő negatív statisztikája alapján azonban nem ennyire optimista az előrejelzés.

Bevett szokásnak mondható elsősorban az építőiparban vagy a mezőgazdaságban az év végi fagyok beköszöntével, hogy a munkaadók „indokolt költségcsökkentésre” vagy csupán a „vállakozásuk jól felfogott érdekeire” hivatkozva kijelentik a munkásaik egy részét. Sajnos ezt leggyakrabban a külföldi, köztük számos magyar segédmunkás sínyli meg, de nem ritka, hogy a cégek a „drága” szakmunkásoktól is megválnak a téli hónapokra.

A magyar munkavállalókat különösen hátrányosan érinti a téli kijelentés, abban az esetben ha nem életvitelszerűen élnek Ausztriában, vagyis nem rendelkeznek állandó lakcímmel , vagy csak papíron van állandó bejelentésük.
Aki ugyanis nem rendelkezik osztrák állandó lakcímmel és tartózkodását sem tudja hiteltérdemlően bizonyítani a munkaügyi hatóság felé az bizony nem kaphatja meg a jól hangzó, esetenként havi 800-1.200 eurós osztrák ellátást.
Tapasztalatunk szerint a kör egyre jobban zárul a külföldiek munkanélküli juttatásainak szigorítását illetően:

Míg 4-5 éve akár ideiglenes lakcímmel is megkapták a Bécsben vagy Alsó-Ausztriában dolgozó „Ausländerek” az ellátást, addig ma az AMS ügyintézőknél kínok között kell bizonygatniuk, hogy nem rendszeresen járnak haza Magyarországon élő családjukhoz, és valóban életvitelszerűen tartózkodnak az országban. Az esetek nagy részében így is elutasítják a kérelmeket.

Hallottunk több olyan esetet is amikor az AMS megbízásából a rendőrség ellenőrizte, hogy valóban a megadott lakcímen tartózkodik a munkanélküliként regisztrált magyar munkavállaló. És jó tudni, hogy amennyiben valaki úgy hagyja el az országot, hogy erről nem tájékoztatja a Munkaügyi Hivatalt vissza is fizettethetik a már kiutalt segély teljes összegét, és kevés esély van arra, hogy a jövőben valaha is osztrák ellátást kapjon.

Jelentős eltérések vannak az egyes tartományok – különösen a nyugati és keleti országrészek – munkanélküliségi rátái között:

Legalacsonyabb a munkanélküliek aránya Tirol, Voralberg és Salzburg tartományokban (utóbbi kettőben 1,4% illletve 3,3% -al jelentősen az országátlag alatt). Mérsékelt a negatív statisztika Karintiában (3,6%) és Stájerországban (4,8%) .
A jelenlegi országátlag érvényes Alsó- illetve Felső- Ausztriára 8,1 és 8,8 százalékos munkanélküliségi rátával.
Legrosszabb a helyzet Burgenlandban ahol 11,2% az arány és Bécsben, ahol 17.4 %-kal vezet a negatív statisztika.

Saját megállapításként tenném hozzá, hogy Bécsben és a Magyarországgal határos tartományokban a hivatalos statisztikánál jelentősen magasabb lehet a munkanélküliségi mutató valós értéke.
Ezekben a tartományokban dolgozik ugyanis a legtöbb magyar, illetve egyéb külföldi munkavállaló akik többsége napi ingázóként jár a munkába, így a jogviszony megszűnésekor nem regisztrálnak az osztrák Munkaügyi Hiavatlnál, ezáltal kiesnek a statisztikából is. Több ezer napi ingázót érint, különösen a téli időszakban a munkanélküliség. Ők csak a lakóhely szerinti állam statisztikáit rontják ezáltal, mivel csak ott jogosultak munkanélküli ellátásra..

Forrás: AMS Ausztria, ORF

Mit tehet az ember ha munkanélkülivé válik Ausztriában?

• először is bizonyosodjon meg arról, hogy a felmondás nem csak a munkaadónak kedvez, így kerüljék a munkaviszony közös megegyezéssel való megszűnését
• ne írjon alá semmmilyen dokumentumot, aminek tartalmával nincs 100%-ban tisztában
• győzödjön meg róla, hogy a munkaadó kifizet minden juttatást, pl. karácsonyi pénz, szabadság, illetve, hogy betartja a kollektív szerződés szerinti felmondási időt
• ellenőrizze a Vorsorgekasse vagy BUAK által kifizethető végkielégítésre való jogusultságát
• igényelje az Osztrák Munkaügyi Hivataltól (AMS) a magyar munkanélküli ellátáshoz szükséges igazolásokat
• lehetőség szerint nézesse át felmondási dokumentumait szakemberrel