Megszűnik az osztrák családi pótlék az Ausztriában Dolgozó Magyaroknak? – Tisztázzuk a kérdést!

Nyár óta borzolja a kedélyeket az osztrák külügyminiszter, Sebastian Kurz kijelentése, miszerint az Ausztriában dolgozó, más uniós tagországok munkavállalóinak kifizetett családi pótlék összegét jelentős mértékben csökkentenék, illetve megszűntetnék a különbözeti kifizetéseket. A miniszter 2015 júniusában kritizálta az uniós eljárást, és a kifizetések szigorúbb ellenőrzésére hívta fel a figyelmet. Csak 2013-ban 206 millió eurót fizettek ki külföldi munkavállalóknak más uniós tagországokban élő gyermekeik után. Ez 56 millió euróval több, mint a 2010-es évben külföldieknek kifizetett ellátás összege.

Az osztrák kormány nagyon szeretne megszabadulni ettől a jelentős pénzügyi tehertől, erről azonban szerencsére nem az osztrák, hanem az Európai Unió Parlamenti képviselői és a Tanács dönthetnek.

A Európai Unió tagországai által elfogadott és 2010 májusától hatályos 883/2004 EK koordinációs rendelet és ennek végrehajtását szabályzó 987/2009 EK alapján járnak a szociális alapú ellátások az uniós állampolgárok részére. Ezek a rendeleteket csak az Európai Parlament és a Tanács hatáskörében módosíthatók. És tekintettel arra, hogy a legutóbbi módosítást is több éves előkészítési munka előzte meg nem valószínű, hogy a következő pár évben reális esély van a rendelet módosítására.

Ennek megfelelően elmondhatjuk, hogy jelen állás szerint, a törvények ismeretében nem lesz 2016-ban változás az uniós tagországok közötti családi ellátások kifizetési rendszerében. Az igénylés folyamatát meg lehet nehezíteni de korlátozni nem tudják.
Úgy gondolom, hogy az igénylés bonyolultabbá tétele nem érdeke az osztrák államnak sem, mivel ez jelentős többletfeladatot jelentene az illetékes hivatalok dolgozóinak is.

A fent leírtak figyelembevételével 2016-ban nem korlátozásokról, hanem inkább a családi ellátás összegének emeléséről számolhatunk be!

Az osztrák családi pótlék összege 1,9 %-al nő a következő évben, ami a gyerekek számának és életkorának függvényében havi € 2-3 mértékű emelést jelent.