Ismét visszadobta Brüsszel az osztrák miniszterek kezdeményezését családi pótlék csökkentés ügyben

Ismét kudarcot vallott Christian Kern osztrák szövetségi kancellár, Sebastian Kurz külügyminiszter és Sophie Karmasin családügyi miniszter próbálkozása az Unió tagállamaiból érkező, így elsősorban a magyar munkavállalók ausztriai családi pótlék juttatásainak megkurtítására.

A kezdeményező kormánytagok még november közepén levélben szorgalmazták Jean-Claude Juncker Európai Bizottsági elnöknél a tervezett változtatást. A kezdeményezés lényege, hogy az Uniós tagországok Ausztriában dolgozó külföldi munkavállalói csak akkor kaphassanak az osztrák családi juttatás összegének megfelelő ellátást ha gyermekük is Ausztriában él. Amennyiben a külföldi munkavállaló gyermeke a lakóhely szerinti, más tagországban lakik, nem kaphatna „kiegészítő családi pótlékot”, illetve amennyiben jogosult lenne az osztrák ellátásra, azt a lakóhely szerinti tagország életszínvonalának megfelelő összegben indexálnák. Vagyis csak annyit fizetnének ki amennyi a másik tagországban fizetendő családi ellátás összege.

A hivatalos választ a napokban kapták kézhez az osztrákok, amely szerint jelenleg egy ilyen változtatás az Unió jelenlegi szociális ellátó-rendszerében nem kivitelezhető, illetve a felvetésnek létjogosultsága sincsen, mivel a családi pótlék lakóhely szerinti „indexálásának” járulékos költségei olyan magasak lennének, hogy összességében csak nagyon csekély mértékben csökkentené a kifizető ország kiadásait.

Így, jelen állás szerint marad az „osztrák családi”. De ne felejtsük el, hogy egyszer már majdnem engedett az EU, történetesen a britek esetében, akik ha az Unióban maradás mellett döntöttek volna megkaphatták volna a jogosultságot a külföldi, EU-s munkavállalók szociális ellátásainak( pl. családi pótlék, munkanélküli ellátás, stb.) csökkentésére. Nem nehéz kitalálni, mely tagországok lettek volna a következők, akik a sorban állnának egy hasonló kezdeményezéssel.

Mindenesetre a Kern,Kurz, Karmasin hármas nem fogja lesöpörni az asztalról az ötletet és tovább próbálkozik az Unió Bizottságánál. Reméljük hasonlóan kevés sikerrel!