Ausztriában szülés

Ausztriában született gyerek esetén a gyes ügyintézésének mente:

 

Elöször is egy tévhit eloszlatása:

Amennyiben valaki Ausztriában él és kint születik gyermeke, akkor a gyermek államporgásága természetesen NEM automatikusan osztrák lesz. A gyermek CSAK a szülök állampolgárságát veheti fel. Vagyis Magyar szülök gyermeke, Magyar állampolgár less.

 

Milyen sorrendben ügyintézzünk?

 

1.Geburtsurkunde, Meldezettel:

Szülés után, a korházból elbocsátáskor, kapnak a szülök egy Igazolást a gyermek születéséröl illetve a kórházi tartózkodásról. Ezzel az igazolással, valamint a szülök személyes okmányaival a Magistrat-on kell megigényelni a gyermek Születési Anyakönyvi kivonatát, illetve a Meldezettel-t. ( természetesen a Meldezettel cask akkor lehet, ha szülöknek van osztrák bejelentett lakcímük )

 

2. E-card / Sozialversicherungs Nummer

A gyermek osztrák születési anyakönyvével+ az kórház igazolással tudunk az illetékes Társadalombiztosítónál ( GKK, SVA, BVA, stb… ) E-card számot igényelni a gyermeknek. Ezt fontos mielöbb megszerezni, mert e nélkül nem tudjuk a gyermeket orvoshoz vinni!

 

3. Magyar Születési Anyakönyvi Kivonat

Ahhoz , hogy a családi pótlékot , gyest és egyáltalán a gyermek identitását (útlevél )intézni lehessen, szükség van a Magyar születési anyakönyvre.

Az osztrák születési anyakönyvet le kell fordítattni az OFFI-nál ( csak az OFFI fordítást fogadják el ) magyarra – ez min. 10-15 ezer forint.

A kérlemet a Magyar anykönyvi kivonatra vagy a Magyar külképviseletnél vagy Magyarországon bármelyik Anyakönyvezetö Hivatalban lehet leadni. A kérlemhez kell a szülök anyakönyvi kivoanta, a házassági anyakönyvi kivonat, a szülök személyi igazolványa vagy útlevele, és amennyiben van, úgy a magyar lakcímkártyájuk – Fontos, hogy minden dokumentum érvényes legyen!

Az anyakönyvezetö kitölti az “Adatlap-ot külföldön törtenö születés hazai anyakönyvezéséhez” és becsatolja fent nevezett dokumentumok fénymásolatát, majd ezeket továbbítja Budapestre a központi Hivatlaba, ahol kb 2-3 hónap múölva kiállítják az anyakönyvet.

 

4. Magyar lakcímkártya

Amennyiben a szülök rendelkeznek Magyar lakcímmel, úgy a gyermeknek is rendelekezni kell Magyar lakcímmel. A gyermek lakcíme meg kell, hogy egyezzen legalább az egyik szülö lakcímével.

A Magyar lakcímkártyát kb. 3 héttel a Magyar Születési Anyakönyv után postázzák ki. Nagyjából ezzel egyidejüleg kiküldik a gyermek társadalombiztosítási azonosító jel-ét, illetve adóazonosító számát is.

 

5. Személyi igazolvány/ útlevél

Amikor megkaptuk az anykönyvi kivonatot és a lakcímkártyát, akkor a Magyar Külképviseletnél vagy Magyarországon bármelyik Okmányirodában lehet elkezdeni intézni az személy azonosító okmány kérvényezését.

 

6. Anmeldebescheinigung

Amennyiben a család Ausztriában él mindenképpen fontos az Anmeldebescheinigung elintézése a gyermeknek. Elvileg 4 hónapon belül a születés után ennek meg kell történnie. A családi juttatások elöfetétele az ausztriában élö csaladok számára, hogy mind a szülöknek mind a gyermeknek rendelkezni kell Anmeldebschinigung-gal!

 

7. Családi pótlék / gyes

 Azért is érdemes elintézni az Anmeldebescheinigung-ot, mert különben az osztrák családi otlékot és gyes-t a Magyar lakcímmel kell beadni.

Ha nem szertnék a több hónapos várkozásnak kitenni magukat, amíg az E411-es nyomtatványt a Magyar Kormányhivatal leigazolja, úgy mind a szülöktöl , mind a gyermektöl le kell adni az Anmeldebescheinigung-ot a kérvényekkel együtt!