Ausztriában szülés

Ausztriában született gyermek esetén a gyes ügyintézésének mente:

Először is egy tévhit eloszlatása:

Amennyiben valaki Ausztriában él és kint születik gyermeke, akkor a gyermek állampolgársága természetesen NEM lesz automatikusan osztrák. A gyermek CSAK a szülők állampolgárságát veheti fel, vagyis magyar szülők gyermeke magyar állampolgár lesz.

Milyen sorrendben ügyintézzünk?

1. Geburtsurkunde, Meldezettel:

Szülés után, a kórházból elbocsátáskor, kapnak a szülők egy igazolást a gyermek születéséről, illetve a kórházi tartózkodásról. Ezzel az igazolással, valamint a szülők személyes okmányaival a Magistrat-on kell megigényelni a gyermek Születési Anyakönyvi kivonatát, illetve a Meldezettel-t (természetesen a Meldezettelről akkor beszélünk, ha a szülőknek van osztrák bejelentett lakcímük).

2. E-card / Sozialversicherungsnummer

A gyermek osztrák születési anyakönyvi kivonatával + a kórházi igazolással tudunk az illetékes társadalombiztosítónál ( GKK, SVA, BVA, stb… ) E-card számot igényelni a gyermeknek. Ezt fontos mielöbb megszerezni, mert e nélkül nem tudjuk a gyermeket orvoshoz vinni!

3. Magyar születési anyakönyvi kivonat

Ahhoz, hogy a családi pótlékot, gyest és egyáltalán a gyermek identitását igazoló okmányokat (útlevél) intézni lehessen, szükség van a magyar születési anyakönyvi kivonatra.

Az osztrák születési anyakönyvi kivonatot le kell fordítattni az OFFI-nál (csak az OFFI fordítást fogadják el) magyarra – ez min. 10-15 ezer Forint.

A kérlemet a magyar anykönyvi kivonatra, vagy a magyar külképviseletnél vagy Magyarországon bármelyik Anyakönyvvezetö Hivatalban lehet leadni. A kérlemhez kell a szülők anyakönyvi kivoanta, a házassági anyakönyvi kivonat, a szülők személyi igazolványa vagy útlevele és amennyiben van, úgy a magyar lakcímkártyájuk – fontos, hogy minden dokumentum érvényes legyen!

Az anyakönyvvezető kitölti az “Adatlap-ot külföldön történő születés hazai anyakönyvezéséhez” nevű dokumentumot és becsatolja a fent nevezett dokumentumok fénymásolatát, majd ezeket továbbítja Budapestre a központi Hivatlaba, ahol kb. 2-3 hónap múlva kiállítják az anyakönyvi kivonatot.

4. Magyar lakcímkártya

Amennyiben a szülők rendelkeznek magyar lakcímmel, úgy a gyermeknek is rendelekezni kell magyar lakcímmel. A gyermek lakcímének egyezni kell legalább az egyik szülő lakcímével.

A magyar lakcímkártyát kb. 3 héttel a magyar születési anyakönyvi kivonat után postázzák ki. Nagyjából ezzel egyidejűleg kiküldik a gyermek társadalombiztosítási azonosító jelét (TAJ), illetve adóazonosító számát is.

5. Személyi igazolvány/ útlevél

Amikor megkaptuk az anykönyvi kivonatot és a lakcímkártyát, akkor a Magyar Külképviseletnél, vagy Magyarországon bármelyik okmányirodában el lehet kezdeni a személyazonosító okmány kérvényezését.

6. Anmeldebescheinigung

Amennyiben a család Ausztriában él, mindenképpen fontos az Anmeldebescheinigung elintézése a gyermeknek. Elvileg 4 hónapon belül, a születés után ennek meg kell történnie. A családi juttatások előfeltétele az Ausztriában élő családok számára, hogy mind a szülőknek, mind a gyermeknek rendelkezni kell Anmeldebschinigung-gal!

7. Családi pótlék / gyes

 Azért is érdemes elintézni az Anmeldebescheinigung-ot, mert különben az osztrák családi pótlékot és gyes-t a magyar lakcímmel kell beadni.

Ha nem szeretnénk több hónapos várakozásnak kitenni magukat, amíg az E411-es nyomtatványt a magyar kormányhivatal leigazolja, úgy mind a szülőktől, mind a gyermektől le kell adni az Anmeldebescheinigung-ot a kérvényekkel együtt!