Baljós kilátások családi pótlék ügyben- Döntöttek az uniós csúcson a szociális ellátásokról.

Úgy látszik Sebastian Kurz, osztrák külügyminiszter kijelentései az uniós munkavállalók családi pótlék igénylésével kapcsolatban mégsem csak amolyan légből kapott, „osztrákos lázálom” volt. Két hónapja még elképzelhetetlennek tartottuk, hogy előfordulhat, most mégis úgy tűnik megállapodtak Európa vezetői, hogy nem minden uniós állampolgárt illetnek meg egyforma jogok az Európai Unióban, különös tekintettel a más tagországban dolgozók szociális juttatásait illetően Az elmúlt hét végi Uniós Csúcson szóbeli megállapodás született a külföldi munkavállalók családi ellátásának megkarcsúsításáról, pontosabban „ a lakóhelyük szerinti tagország ellátási szintjéhez igazítanák”.

A kezdeményező David Cameron, Nagy Britannia miniszterelnöke volt, aki szeretné, hogy ha a britek részére kitalált, kivételező törvénnyel bent tudná tartani az egyébként euroszkeptikus szigetországot az Unióban. Ha sikerül elérni célját, ami a kelet-európai tagországokból érkező munkavállalók szociális juttatásinak (családi pótlék, munkanélküli ellátás) jelentős csökkentését jelentené, jó eséllyel nem fognak a britek a júniusra kiírt népszavazáson az Unióból való kilépés mellett voksolni.

Az enyhén szólva „diszkriminatív törvény” azokra az uniós munkavállalókra vonatozna, akiknek gyermekei nem a munkavállaló szülővel, annak munkaviszonya szerinti tagországában közös lakcímen élnek. Persze a britek példáját követve vérszemet kaptak más nyugat-európai uniós államok is, élen Ausztriával, ahol a médiában már tavaly nyár óta téma az uniós munkavállalóknak járó ellátások megnyirbálása. Ez azt jelenti, hogy ha valakinek csak Ausztriából járna a családi pótlék, mert egyik szülőnek sincsen magyarországi jogviszonya, akkor a magyar családi ellátás összegének megfelelő, (12.200 Ft egy gyerek esetén) vagyis kb. € 40-et igényelhetnek Ausztriából is. Feltételezhetően, a törvény kiterjesztésével a kiegészítő családi pótlékot el is felejthetik az Ausztriában dolgozók.

A magyarok „kedvenc osztrák kancellárja” Werner Faymann üdvözölte a megállapodást és természetesen nyitott lenne egy olyan törvény bevezetésére ahol megspórolhatnak valamivel több mint 200 millió eurót éves szinten az államnak, de egy osztrák lap szerint Angela Merkel is elképzelhetőnek tartja hasonló rendelkezések bevezetését. Nagy Britannia már akár az idén, a többi tagország – beleértve Ausztriát és Németországot – legkorábban, a jelenlegi uniós költségvetési időszak végén, 2020. január 1-jével vezetheti be a korlátozásokat.

A számok kedvéért nézzük meg miről kell lemondania az Ausztriában dolgozó magyar munkavállaóknak.

Példa egy kétgyermekes család esetében. ahol a gyerekek 12 és 16 évesek.

Magyar családi pótlék összege 2 gyermekre 2016-ban – 26.600 Ft (ca. €87 havonta)

Osztrák családi pótlék összege 2 gyermekre 2016-ban – € 408, 20

Különbség € 321 !!!

Mindössze ennyiről kell lemondania az Ausztriában dolgozó szülők családjainak. Persze Faymann Miniszterelnök Úrnak most lehet, hogy fontosabb a menekültek integrálása mint az osztrákoknak gályázó magyar munkavállalók megtartása. Talán koncepciója lényege, hogy magyar, szlovák, lengyel munkavállalók helyett szír, afgán és iraki menekültekkel tölti fel az osztrák munkaerőpiacot. Mi innen sok sikert kívánunk Faymann Úrnak ehhez a kezdeményezéshez! Kíváncsian várjuk a gazdasági eredményeit!

Láttuk Orbán Viktor interjúját is a témával kapcsolatban, aki kihangsúlyozta ugyan, hogy arról is szó esett a megállapodáson, hogy „az ingázókra nem vonatkozhatnak a változtatások”. Erről a nyilatkozatról úgy gondolom, hogy az egyelőre politikai megállapodás törvénybeiktatását követően beszéljünk ismételten. Elhisszük ha látjuk! Várjuk meg a végleges verziót a brit népszavazást követően, és reméljük valóban kiáll a magyar miniszterelnök az ingázó magyarok jogaiért. És ha mégsem akkor pedig majd a szemére vethetjük utólag!

Fontos még megjegyeznünk a fent leírtakhoz, hogy amennyiben Nagy Britannia úgy dönt a június 23.-án rendezett népszavazáson, hogy mégis kilép az Európai Unióból, úgy az egész törvénymódosítás érvényét veszti! Szóval hajrá britek, nem kell nektek az Unió!